22 Ekim 2013 Salı

KAYTAZ BÖREĞİ


                                                  KAYTAZ BÖREĞİ



                                               BİR TARİF  &  İKİ YEMEK




   Antakya yöresine ait bir börek ya da etli ekmek demek daha doğru. Aslı, galiba ekmek hamurundan yapılıyor. Çeşitli yapım şekilleri var. Genellikle zor bir yemek olarak bilinir. Ama ben birkaç tarifi birleştirince bizim için yapması da yemesi de çok eğlenceli oldu.


   Yoğurup beklettiğim hamur kabarmakta nazlanınca bayağı bir beklemek zorunda kaldık. Başladık harcından köfte yapıp yemeye. Lahmacun tadında çok lezzetli bir köfte oldu. Şekillendirmeden önce biraz galeta  unu katıp suyunu almasını sağladım. Yanında da bulgur pilavı harika oldu.
                         



   Her neyse ben bir malzeme ile iki yemek çıkartırken hamurumuzda kabardı. Bundan sonrası kızlarım için tam bir eğlenceydi. Ben onların fotoğraflarını çekerken biraz sıkıldılar ama yapmaları on beş dakika sürdü. İki kız birden mutfağa girince iş mi dayanır. Eee…  ne demişler bir elin nesi var, iki elin sesi var. Benim güzellerimin sesi biraz fazla çıksa da çok güzel yaptılar böreklerimizi.

   Bu ölçüden toplam on altı börek çıkıyor. Parçalara ayırdığımız hamuru elimizi yağa bandırarak tezgah üzerinde tabak büyüklüğünde açıyoruz. Bir ucundan kıvırıp rulo yaptıktan sonra iki elimizle tutup biraz sallandırıp uzatıyoruz. Rulo şeklinde sarıp tepsiye diziyoruz. On beş dakika beklettikten sonra üzerlerine birer tutam kıymalı harçtan koyup parmak uçlarımızla hafifçe bastırıyoruz. Sıcak fırında pişiriyoruz.

 
 

 Malzemeler

1 çay bardağı ılık süt

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı sıvı yağ

1 yumurta

1 paket kuru maya ( 1 yemek kaşığı kadar)

1 yemek kaşığı toz şeker

 1 tatlı kaşığı tuz

 5 su bardağı un
                                    
   
                                         
Üstü için malzeme

300gr. Kıyma

1 domates

2 yeşil biber

2 soğan

1 tatlı kaşığı salça

Yarım demet maydanoz

Tuz

 Karabiber

 1 tutam kimyon

                                      

                                         
                .

            Domatesin çekirdeklerini çıkarırsak harcımızın sulanmasını engellemiş oluruz.




 
                                                                   Yapım aşamaları



                                             


                                             


                                                 


                                              


                                                      



    

     

    


    


    
     

1 yorum: