nazar için:

Felak Suresi Anlamı: ( Ey Muhammed ! ) De ki: Yaratıkların şerrinden, bastırdığı zaman karanlığın şerrinden, düğümlere nefes eden büyücülerin şerrinden, hased ettiği zaman hasedçinin şerrinden, tan yerini ağartan Rabbe sığınırım.

Nas Suresi Anlamı : ( Ey Muhammed ! ) De ki : Sığınırım ben insanların Rabbine, insanların Melikine (mutlak sahip ve hakimine ), insanların İlahına. O sinsi vesvesenin şerrinden, O ki insanların göğüslerine ( kötü düşünceler ) fısıldar. Gerek cinlerden gerek insanlardan ( olan ) bütün vesvesecilerin şerrinden Allah ‘ a sığınırım.

Peygamber Efendimiz iki kul euzüyü okuyup buyurdu ki; “bu iki sure ile belarlardan, nazardan korunun ! hiç kimse bu iki sure ile korunduğu gibi, başka şeyle korunamaz. “ ( Ebu Davud )

9 Kasım 2013 Cumartesi

AYVA TATLISI


                                                    

                                                                         AYVA TATLISI

   Tam mevsimi ayvanın. Reçeli, tatlısı, çayı bizim evimizde çok sevilir. Taze taze yendiği gibi en çok çayını yaparız, çeşitli meyvelerle karıştırarak. Bu kez tatlısını yapmak istedim. Kirazçiçeğim ve eşim çok sever. Gelinciğim sadece kremasını. Bende severim. Hafifliğinin  yanı sıra görüntüsüyle sofralarımızı süslemesine  bayılırım.  Aslında bu tatlının en sevdiğim yanı bütün ailemizin emeğinin olması. Tam bir imece usulü. Eşim ayvaların kabuklarını soyar, ikiye böler. Ben haşlayıp, kremasını hazırlarım. Güzellerim de kendi zevklerine göre bir güzel süsler.

   Herkes çeşit çeşit yapar. Cevizlisi, kremalısı, elmalısı, krem şantilisi, karanfillisi… Ben tarifimi ise bizim damak tadımıza göre çeşitli denemelerle ayarladım. En sevdiğimiz şekli bu oldu.

Malzemeler ve yapılışı:

4 adet ayva

8 kaşık şeker

1 bardak su

Kabukları soyulup ikiye bölünen ayvalar uygun bir tencereye dizilir. Üzerlerine birer kaşık şeker konup, 1bardak su ile kısık ateşte yumuşayıncaya kadar haşlanır.

Krema malzemesi ve hazırlanışı:

1 bardak süt

Bir kaşık un

1 kaşık şeker

Karıştırılıp muhallebi yapılır.

Yarım bardak soğuk süt

Yarım paket kremşanti

İyice çırpılır.

Muhallebi ve kremşanti soğuyunca birbirine karıştırılıp iki saat buzdolabında bekletilir.

Bir kaba dizilen haşlanmış ayvaların üzerine kaşık kaşık paylaştırılıp, süslenir.







                                                                      Bereketi bol olsun.





5 yorum:

  1. elinize sağlık, çayını da merak etmedim değil

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkür ederim. ileriki günlerde İnşaAllah yayınlarım çay tarifimizi de.

    YanıtlaSil
  3. hımmm nefis görünüyorlar doğrusu.ellerinize sağlık.bu arada ben içlerine kuruttuğum meyveleri azıcık tereyağında çevirip tarçınlayıp dolduruyor krem şanti yapıyorum çok yakışıyor.nacizane.sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. tavsiyeniz için çok teşekkür ederim. tekrar yaptığımda deneyeceğim. çok sağlıklı ve lezzetli olacağını tahmin ediyorum sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Sadece yorumlamakla kalmadığım tadını yerinde yediğim ve doyamadığım tatlı :)))Ama kızçelerinin marifetliğini göz ardı edemem:)))

    YanıtlaSil