nazar için:

Felak Suresi Anlamı: ( Ey Muhammed ! ) De ki: Yaratıkların şerrinden, bastırdığı zaman karanlığın şerrinden, düğümlere nefes eden büyücülerin şerrinden, hased ettiği zaman hasedçinin şerrinden, tan yerini ağartan Rabbe sığınırım.

Nas Suresi Anlamı : ( Ey Muhammed ! ) De ki : Sığınırım ben insanların Rabbine, insanların Melikine (mutlak sahip ve hakimine ), insanların İlahına. O sinsi vesvesenin şerrinden, O ki insanların göğüslerine ( kötü düşünceler ) fısıldar. Gerek cinlerden gerek insanlardan ( olan ) bütün vesvesecilerin şerrinden Allah ‘ a sığınırım.

Peygamber Efendimiz iki kul euzüyü okuyup buyurdu ki; “bu iki sure ile belarlardan, nazardan korunun ! hiç kimse bu iki sure ile korunduğu gibi, başka şeyle korunamaz. “ ( Ebu Davud )

21 Eylül 2014 Pazar

Lütenitsa – Kahvaltılık Salça




                                        
     Kış hazırlıkları başladı. Herkes gibi ben de çok seviyorum kış için hazırlık yapmayı. Turşular, reçeller, salçalar en sevdiğimiz kışlıklar.
    Bu yılda daha önceki yıllarda olduğu gibi bol bol salça yaptım ya da yaptık demeliyim. Ailece herkesin emeği değdi. Daha çok Bulgaristan' da yapılan bir lezzet olmasına rağmen son yıllarda artık küçülen dünyada bizler de öğrenip, iyice tadına alıştık. Rahmetli kayınvalidem çok güzel yapardı, kendisinden öğrenmek nasip olmadı ama ben de güzel yapıyorum diye söylersem övünmüş gibi olmam umarım.
   Aşağıda verdiğim ölçülerdeki gibi az az ama bir kaç defa yapınca 55 küçük kavanoz salçamız oldu. Bunlardan 5 tanesi ikramlık olarak sevdiklerimize gitti bile, daha 15 kavanozunu da ikram ettikten sonra geriye kalanlar nasip olursa soframızı lezzetlendirecek . Bu işin en sevdiğim yanı da paylaşmak. Yaptığım reçellerden, turşulardan , kahvaltılıklardan mutlaka sevdiklerimize tattırmak isteriz ve bundan çok mutlu oluruz. 

Malzemeler:
3 kg domates
2 kg kırmızı biber
1 kg patlıcan
1 / 2 kg havuç
8 - 10 diş sarımsak
1,5 çay bardağı sıvı yağ
3 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
    Kabuğu soyulan domates robottan geçirilip  kaynamaya başladıktan itibaren 45 dakika kısık ateşte kaynatılır. Rendelenmiş havuçlar katılıp 5 dakika daha kaynatılır. Sarımsak,  közlenmiş patlıcan ve biberler de katılarak blenderla iyice karıştırılarak salça kıvamına getirilir, yağ, tuz ve baharatlar katılıp 15 dakika daha kısık ateşte kaynatılır. Bu aşamada mutlaka tencerenin kapağı yarım olarak kapatılmalı aksi takdirde salça atlaya zıplaya mutfağa gezintiye çıkabilir.
                                         






                         Narmatikten sonra en güzel mutfak icadı bence bu kavanoz hunisi :))






Bu ölçülerdeki malzeme ile 330 ml ' lik 12 kavanoz doluyor .  

   Kaynar haldeyken kavanozlara doldurulup, kapağını kattıktan sonra ters çevrilir ve oda sıcaklığına gelinceye kadar bu şekilde beklenir. Serin ve karanlık bir yerde saklanır.            .


                                      Bu yıl  kışlıklarımızda, kavanozlarımızın süsü de az  oldu.



    Geçen yaz kavanozlarımızı yukarıda gördüğünüz gibi çok daha güzel süslemiştik. Bu şekilde etiketlemek hem şıklık katıyor hem de çocuklarla birlikte yapıldığında onları mutlu ediyor.
   Nasıl yaptığımızı görmek isterseniz buraya bakabilir ve verdiğim linkte kendinize özel etiketler hazırlayabilirsiniz.
                                        



                             Biraz  da hardal  sürersek ekmeğimize tadına doyulmuyor salçamızın. 




   Çıbrıssaların üzerindeki salçayla ( sevgili Esen 'in deyimiyle ) hiç alakam yok.  Fotoğrafları çektikten sonra gördüm  " damlayacağı yeri ne güzel bilmiş " diye  çok güldük. Tam bana göre fakat bilinç dışı bir süsleme oldu.










   Çıbrıssayı ( dağ kekiği ) hiç bu şekilde yediz mi ? Harika bir tat. Pazardan aldığım iki demet çıbrıssayı; iyice yıkadıktan sonra güneşten uzak fakat havadar bir şekilde balkonda kuruttum. Gerek salçalı ekmeğin üzerinde, gerek labneli ekmeğin üzerinde gerekse biraz zeytinyağına katarak çok güzel oluyor. 


                                                           

                                                      Bereketi Bol Olsun…

13 yorum:

  1. Bu kahvaltılığı ben de çok severim, ne güzel ailece emek vermişsiniz. Şimdi çocuklar daha bir severek yerler. Kavanoz süslemeleriniz de harika. Allah ağız tadıyla yemeği kısmet etsin, sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. ne güzel kış mevsimi hazırlıkları bile bir ayrı güzel oluyor.. ben cesaret edip çok hazırlık yapamıyorum genellikle canım annem düşünüyor ama kurutmalıklar turşular reçeller falan derken yine de elimden geldiğince hazırlanıyorum. çok lezzetli görünüyorlar sizinkilerde ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. çok nefis görünüyolar canım çekti (bebişimin). ellerine sağlık, afiyetle yemek nasip olsun :)

    YanıtlaSil
  4. kış hazırlıklarının hepsi de şahane gözüküyor Özlemcim..Ellerinize sağlık:))ben bir menemen yapıp koyabildim daha..biber salçası yapmak istiyorum ve bir de yemeklik domates saklamak istiyorum.
    size şimdiden afiyet olsun canım,sağlıkla,keyifle tüketin hepsini...

    YanıtlaSil
  5. hımmm nefis görünüyor özlemciğim maşallah sana.paylaşmanın güzelliğini öyle güzel anlatıyorsun ki paylaşmayı sevmeyenler bile okuduktan sonra deneyebilirler.geçen sene yapmıştım çok güzel ooluyor bu sos.bu yıl havuç almaya üşenince kafadan başka bir sos uydurdum ve harika oldu :)) belki haftaya bir kaç kavanozda lutenitsa yapacağım bende.şimdiden afiyetle sağlıkla yiyin diyorum.sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. İçindekiler çok güzel,çok da güzel görünüyor.Eminim tadı şahanedir :)
    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. Geçen sene kahvaltılık domates sos yapmıştım, güzel olmuştu. Özellikle benim kuzuya gittikçe götürdüm.cok beğenmiş ti.bu da değişik bir sosmuş hiç duymamıştım.bir iki kavanoza deneme yapayım bakalım nasıl olacak:) eline emeğine sağlık. Güle güle sağlıklı günlerde tüketin. Bu ara da kavanozlorun da çok şirin olmuş:)

    YanıtlaSil
  8. HMMMMMM.
    Un abrazo muy pura vida te dejo!

    YanıtlaSil
  9. ellerinize sağlık... bende ilk defa geçen yıl duyup yaptım tarifi de hiç karşılaşmadığım bir arkadaşımın tanıdığı göçmen bir teyzeden telefonla aldım öyle güzel sevgi dolu anlatmıştı ki birde ısrarla sen yapma ben sana yapıp göndereyim demişti:) hemen hemen aynı tarif ... kavanozların çok şirin bereketi bol mutluluğunuz daim olsun.....

    YanıtlaSil
  10. zahmetli ama bir o kadar da lezzetliler

    YanıtlaSil
  11. Nefis bir kahvaltılık,ben havuç koymadan yapıyordum bu sene kışlığı hazırladım seneye artık birde böyle deneyeyim.Afiyetle,sağlıkla tüketin.Ellerinize sağlık.Sosun damladığı yer gerçekten çok hoş bir tesadüf olmuş ben başta özellikle damlattığını sandım ne güzel bir fikir dedim:)Sos sahibine çekmiş anlaşılan:)Selam ve sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. çok severim canım ellerine sağlık. Bu arada kavanoz hunisi süper bir icatmış cidden ilk defa sende gördüm.

    YanıtlaSil
  13. sevgili Esra, Benim küçük Dünyam, Saklı Bahçem, sevgili Özlem, sevgili Dolunay hanım, Mor İncir, sevgili Fatma, sevgili Alexsandra, Neslihan, dilekçe işler, sevgili Birsen ve Bak Bu Harika güzel yorumlarınız için çok çok teşekkür ederim. zamanında cevap yazamadım ve çok geç oldu, lütfen kusuruma bakmayın, ayrı ayrı teşekkür ediyorum hepinize selam ve sevgilerimle...

    YanıtlaSil